Reflectie 3 – Project I

De examens zijn net achter de rug, en daar staat de volgende opdracht al weer klaar voor ons. Dit keer een opdracht waar we 4 weken lang hard aan mochten doorwerken.
Als integratieopdracht van de 4 andere modules Datamanagement, Data communication, Device Programming en User II heb ik besloten om voor Project I een opdracht te maken waar ik al lang mee in mijn hoofd zat. Ik koos voor FreegoMonitor temperatuur sensoren die via een Arduino en Radio Frequentie draadloos kunnen communiceren met een Raspberry Pi.

Het hele proces heeft me heel wat bijgeleerd over communicatiekanalen, CRC (Cyclic Redundancy Checks), Checksums, Preambles, Data packages en nog veel meer. Ik heb me er ondanks enkele tegenslagen wel mee geamuseerd en ben blij dat het gelukt is.
Gelukkig waren er steeds de extra hulplijnen bij de leerkrachten waar ik enorm veel uit gehad heb. In bijlage kan je de ingescande feedforward fiches vinden die werden bijgehouden tijdens elk tourmoment of consult gesprek. In totaal ben ik voor elke module op consult geweest. Vooral over Data communcation heb ik veel hulp nodig gehad en ook gekregen, dit is ook een project waar we in de lessen niets mee gedaan hebben, en dus allemaal zelfonderzoek was. Mijn sparringspartners konden me hier niet altijd mee helpen omdat ze zelf de kennis niet hebben daarover, maar dat was geen probleem meer na de consult sessies.

De allerleukste momenten waren de gezamenlijke code sessies met mijn sparringspartners over het internet heen. Via Discord en Teamviewer stonden we steeds met elkaar in contact en konden we van het ene moment op het andere moment onze gedachten overschakelen naar een ander project. Plots werd ik van uit een Broedkast (Lewekas, Jonas Boecquaert) naar een GPS module geworpen (RPR Tripmaster, Robin Rosiers) en kon ik toch bij beide projecten perfect weten waarover het ging, wat ze aan het doen waren en slaagde ik erin om hen beide te helpen met hun databank, back-end coding en front-end coding.

De bedoeling zou zijn dat mijn project effectief “in the field” gebruikt zal worden, vandaar dat ik er zo naar uit kijk om dit nog verder uit te breiden.

Een volledige tutorial is te vinden op Instructables, de PDF download kan je hier vinden: FreegoMonitor-Instructable.
Zoals je kan zien heb ik er heel wat uren aan doorgewerkt, als ik mijn Timetracking van Toggl  (FreegoMonitor-Timetracking_Toggl) mag geloven.
Het project heeft in totaal 160 euro gekost, maar het heeft nog veel meer potentieel dan wat het momenteel is.
Een uitgebreid overzicht van mijn bill-of-materials vind je hier: FreegoMonitor-Bill_of_Materials.

De feedforward blaadjes uit de consult sessies heb ik hier geüpload: Feedforward_Fiches.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *